Tuesday 21 October 2014

kokosowe kluchy



czas na małą przerwę od dyni. dziś propozycja Jamiego Olivera - dodatku do wszelkich sosów, curry, gulaszu itp. świetny zamiennik ziemniaków, ryżu czy kasz. proste, szybkie i pyszne! 





kokosowe kluchy


składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
2 puszki mąki "samorosnącej" (self-raising flour)*

*jeśli nie macie takiej mąki, dodajcie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do zwykłej mąki pszennej lub bezglutenowej

składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką. wymieszane ciasto układać w podwójne papierki do muffinek. gotować pod przykryciem, na parze przez ok 10-15 minut. warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest już gotowe.

jeśli nie macie sprzętu do gotowania na parze wystarczy na garnek z wodą nałożyć ścierkę kuchenną i sznurkiem owinąć ją mocno dookoła garnka tworząc "trampolinę" dla kluchów ;)


smacznego!






No comments:

Post a Comment