ponieważ w okół słodkości kręci się całe moje życie nie mogłam zacząć inaczej jak od czegoś słodkiego. dynia, to ta rzecz, której u mnie w domu nigdy się nie używało, dlatego postanowiłam tej jesieni zabrać się za nią i zrobić z niej wszystko, co tylko się da.
dyniowe pancakesy
składniki:
2 szkl mąki (można użyć bezglutenowej)
3-5 łyżek cukru
2 łyżeczko proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1.5 szkl mleka
1 szkl puree z dyni*
1 jajko
75g masła
1 łyżeczka cynamonu
0.5 łyżeczki imbiru
0.5 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
masło rozpuścić i odstawić do lekkiego ostygnięcia. do miski wrzucić mąkę, sodę, proszek, cukier, sól oraz przyprawy i wymieszać łyżką. dodać puree z dyni, masło, jajko oraz mleko i krótko połączyć mikserem.
na rozgrzaną patelnię łyżką wazową nakładać ciasto formując placki o średnicy ok10-15cm. przewracać po około 2-3 minutach lub po pojawieniu się bąbelków na powierzchni.
polecam podawać z syropem klonowym, miodem lub niezastąpioną do wszystkiego nutellą.
smacznego!
*aby otrzymać puree z dyni należy dynię (ze skórką, po uprzednim usunięciu nasion) wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 1.5h, a następnie zmiksować blenderem.
No comments:
Post a Comment