Friday, 14 November 2014

leniwa tarta czekoladowa



gdy tylko ujrzałam to ciacho w najnowszym numerze magazynu Jamiego Olivera (tak, jest on moim bohaterem kulinarnym tego roku :) ) wiedziałam że muszę jej spróbować. a fakt że na wierzchu znajdują się podpieczone pianki tylko przyspieszył proces :)


składniki :
225g ciastek (herbatników lub digestive)
1 łyżka + 75g mąki
115 + 100g masła
25g kakao
75g ciemnego cukru
100g gorzkiej czekolady
1 jajko
4-5 pianek (marshmallows)


115g masła roztopić i odstawić na parapet. ciastka rozkruszyć w rozdrabniaczu lub włożyć do woreczka i wyżyć się uderzając w nie wałkiem lub młotkiem. do ciastek dolać roztopione masło oraz łyżkę mąki i wymieszać dokładnie.
blaszkę wyłożyć ciastkową mieszanką i przygnieść łyżką. wstawić na 20 minut do lodówki. 

piekarnik nagrzać na 180 stopni i podpiec spód przez ok 15 minut aż nabierze złotego koloru. 

nadzienie czekoladowe:
przesiać resztę mąki i kakao. do garnka wrzucić cukier, resztę masła, czekoladę, wlać 150ml zimnej wody i postawić na średnim palniku. co chwilę mieszać aż do rozpuszczenia składników, następnie zdjąć z gazu i wmieszać ręcznie mąkę z kakao i jajko. 

czekoladowe cudo wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 10 minut. w międzyczasie pianki pokroić na mniejsze części. wyjąć ciasto, ułożyć na nim pianki i włożyć do piekarnika na 3-5 minut. ciacho najlepiej jeść gdy jest wciąż ciepłe, ale na następny dzień jest równie pyszne :)

smacznego!





No comments:

Post a Comment