Tuesday, 25 November 2014

sernik (PRZE)kokosowy



dziś nie będę skromna - stworzyłam kokosowe cudo. (niestety bez czekolady ;) oczywiście wszystko to, dzięki posklejanym w  jedną całość przepisom znalezionym w gazetach, książkach czy internecie. cały sernik jest bezglutenowy, gdyż do zrobienia ciasta użyłam mąki kokosowej. jeśli jednak nie musicie przestrzegać reżimu bezglutenowego w masie serowej użyjcie mąki pszennej zamiast bezglutenowej mieszanki. nie zmieniajcie mąki do ciasta, bez niej to nie to samo. uwierzcie mi, że bardziej kokosowego sernika nie ma! :)

składniki:

100g mąki kokosowej
1 jajko
ok 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego 
1 łyżka miodu

250g sera do sernika (z wiaderka)
2 jajka
200 ml śmietanki kokosowej (jeśli używacie mleka kokosowego należy wyeliminować kremówkę)
70 ml śmietany kremówki
50g wiórek kokosowych
2 łyżki mąki bezglutenowej
1/4 szkl cukru


jajka, olej i miód wrzucic do miski i roztrzepać widelcem. następnie dodawać mąkę kokosową delikatnie mieszając. ciasto będzie o wiele rzadsze od zwykłego ciasta kruchego, ale powinno udać wam się skleić je w kulę. ciastem wyłożyć blaszkę i ponakłuwać widelcem. piec przez 6-8minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 



wszystkie składniki na masę serową wrzucić do miski i wymieszać łyżką. używanie miksera do zrobienia tego sernika może go niepotrzebnie napowietrzyć przez co sernik urośnie w piekarniku a następnie opadnie i straci całą swoją delikatność. 
na podpieczony i wystudzony spód wylewamy masę serową i w kąpieli wodnej wrzucamy do nagrznego do 150 stopni piekarnika na 45 minut. kąpiel wodna dla sernika oznacza iż należy blaszkę z sernikiem owinąć dokładnie folią aluminiową i wstawić ją do napełnionej wodą większej blaszki. wody ma być nie więcej niż 2/3 wysokości blaszki z sernikiem. po tym jak raz spróbowałam sernika z kąpieli wodnej już nigdy nie piekłam sernika inaczej :)

smacznego! 




No comments:

Post a Comment