Sunday 7 December 2014

bezglutenowy mus czekoladowo-orzechowy z awokado


w kuchni uwielbiam wszystko co jest ekspresowe. a jeśli da się to zrobić w jednym garnku czy misce to jestem wniebowzięta. dzisiejszy mus jest nie dość, że ekspresowy to jeszcze bezglutenowy i... zdrowy.



składniki: 


2szt awokado
1 banan
0.5 szkl kakao
ok 3 łyżki masła orzechowego (gładkiego lub  z kawałkami orzechów)
1/3 szkl miodu, syropu klonowego lub syropu agave
1/4 szkl mleka (krowiego lub wegańskiego)



wszystkie składniki (obrane i wypestkowane) wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką, jednolitą masę. jeśli czujecie, że robot się "męczy" możecie mu pomóc dodając odrobinę mleka. 
mus można przełożyć do ramekinów, miseczek, kubków - na co tylko macie ochotę. dla większych miłośników słodkości polecam udekorować bitą śmietaną i odrobiną masła orzechowego. 


smacznego!



2 comments: