Sunday 7 December 2014

nutellowe donuty



czekolada w nalepszym wydaniu to oczywiście nutella. nie ma dla mnie lepszego "comfort food". dlatego jak tylko zobaczyłam przepis na pieczone donuty z nutellą nie mogłam przejść obok nich obojętnie. 



składniki:

130g mąki (można użyć bezglutenowej)
4 łyżki nutelli
1/2 łyżeczk sody
szczypta soli
0.5 szkl mleka
110g cukru (najlepiej ciemnego)
1 jajko
4 łyżki masła roztopionego

glazura nutellowa:
0.5 szkl cukru pudru
1-2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki nutelli

do miski przesiać mąkę, sodę oraz sól. do drugiej miski włożyć nutellę, mleko, cukier, jajko oraz masło i zmiksować do połączenia składników. dodać suche składniki i zmiksować razem. ciasto wlewać do około 2/3 wysokości foremek na donuty. nie poddawajcie się, jeśli nie macie takiej formy wystarczy wlać ciasto do blaszek na muffiny czy babeczki. piekarnik nagrzać do 160 stopni i wstawić donuty na około 12-15 minut. 

w międzyczasie można przygotować glazurę. do miski wsypać cukier puder i dodać nutellę. miksując dodawać powoli wodę aż do utrzymania oczekiwanej konsystencji. pamiętajcie, że glazura musi być dosyć gęsta aby utrzyała się na cieście. 

ostudzone donuty zatapiać w glazurze nutellowej. jeśli dacie radę dajcie im ostygnąć razem z glazurą, jeśli nie no cóż... 

smacznego! 





No comments:

Post a Comment