Saturday, 14 February 2015

ciasto marchewkowe



 marchewka to chyba moje ulubione warzywo. może dlatego, że smakuje jak owoc? jest genialne w postaci soku, w towarzystwie groszku i... w cieście! ciasto marchewkowe pachnie piernikiem, więc jeśli nie lubicie tego typu smaków po prostu pomińcie dodawanie przypraw lub zamieńcie je na ekstrakt waniliowy. karoten - na zdrowie!

składniki:
2/3 szkl mąki pszennej
0.5 szkl cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szkl oleju
2 jajka
1.5-2 szkl startej marchewki
1/4 łyżeczki soli
(opcjonalnie: szczypta goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu )


wszystkie składniki poza marchewką wrzucić do miski i zmiksować. dodać marchewkę, wymieszać łyżką i... gotowe!
ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
 
smacznego! 



No comments:

Post a Comment