gdybym miała stworzyć listę produktów, które każdy choć raz w życiu powinien spróbować to mąka kokosowa znalazła by się na pewno w pierwszej dziesiątce. jeśli lubicie smak i zapach kokosowy to ta mąka jest dla was! dzisiejsze ciastka są dzięki niej bardzo delikatne, ale wilgotniejsze niż się po takiej mące spodziewałam ;)
p.s.jeśli nie macie w domu mąki kokosowej lub w waszej okolicy każą płacić za nią miliony wystarczy wiórki kokosowe zmiksować w robocie kuchennym lub blenderze na piasek ;)
składniki:
2 jajka
60 g cukru
50 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g wiórek kokosowych
garść borówek (malin lub innych owoców)
w misce zmiksować jajka, dodać suche składniki i zmiksować. masa jest dość rzadka, ale taka ma być :)
ciasto jest na tortownicę o średnicy 16cm. jej spod można wyłożyć papierem, a boki wysmarować delikatnie masłem lub olejem kokosowym. ciasto przelać do tortownicy i posypać borówkami.
piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
ciasto jest na tortownicę o średnicy 16cm. jej spod można wyłożyć papierem, a boki wysmarować delikatnie masłem lub olejem kokosowym. ciasto przelać do tortownicy i posypać borówkami.
piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
No comments:
Post a Comment