Sunday, 7 December 2014

pankejksy



pankejksy oznaczają w moim domu sobotę. jak cudownie jest zacząć weekend od cudownego, rodzinnego śniadania, które wszyscy uwielbiają. ja do swoich zawsze dorzucam odrobinę cynamonu, plasterki banana i jagody goji. dajcie się ponieść fantazji! 

składniki:

2 szkl mąki (można użyć bezglutenowej)
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
75g roztopionego masła
1,5 szkl mleka
szczypta soli
opcjonalnie: kawałki czekolady, cynamon, rodzynki, plasterki banana, borówki, maliny, orzechy itd

suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy, doleway mokre składniki i miksujey krótki, tylko do poączenia wszystkich składników. smażyy na patelni niewielkie, okrągłe placki. kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki to znak, że można przewrócić go na drugą stronę i po 1,5-2 minut zdjąć z patelni. 
kiedy do ciasta dorzuci się dużo składników wystarczy polać je syropem klonowym lub miodem, jeśli natomiast wstrzymaliście się z dodaniem składników do ciasta wasza fantazja stoi otworem.

smacznego! 





No comments:

Post a Comment