Friday, 21 November 2014

kluchy leniwe z dynią



dyniowych eksperymentów część dalsza... uwielbiam kluski leniwe, a dynia jako zamiennik ziemniaka strasznie mnie zaintrygowała :) dzięki temu są o wiele delikatniejsze i zupełnie inne w smaku. 



składniki: 

250g sera białego
250g puree z dyni
1 jajko
1,5szkl mąki pszennej (można użyć mąki bezglutenowej)
sól
pieprz

ser biały rozgnieść widelcem, dodać puree z dyni (upieczoną i zblendowaną wcześniej dynię), jajko, mąkę, szczyptę soli i odrobinę pieprzu i wymieszać łyżką. jeśli ciasto wydaje się zbyt płynne (zależy to od konsystencji puree z dyni) dodać jeszcze do pół szklanki mąki.
sposoby na samo wykonanie kluchów są dwa. pierwszy to standardowe podsypanie blatu mąką, "wyturlanie" rulonu i odcinanie kluchów nożem. wg mnie ten sposób jest dużo bardziej pracochłonny i wymaga dodania do ciasta dużo więcej mąki przez co same kluchy tracą smak dyni i sera. dlatego drugi sposób polega na formowaniu kluchów za pomocą dwóch łyżek stołowych.na jedną z nich nabieramy niewielką ilość ciasta, a następnie drugą łyżką ruchem zbierającym zbieramy ciasto formując w ten sposób coś na kształt owalnego walca? (czy taka figura w ogóle istnieje? ;)



kluchy wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i po ich wypłynięciu na powierzchnię odczekujemy jeszcze 2 minuty po czym wyjmujemy na talerz. 

rada: jeśli chcecie otrzymać kluchy leniwe a'la ruskie polecam do ciasta dodać pokrojoną w kostkę, podsmażoną na patelni cebulę. 


smacznego!

No comments:

Post a Comment